How many native fish species are in Montana? You should know...

Print Article

1. What is the Montana state fish:

a. Rainbow trout

b. Cutthroat trout

c. Brown trout

d. Paddlefish

2. How much is the total seasonal licensing fee for a 29-year old Montana resident:

a. $12

b. $19

c. $29

d. $32

3. How many species of fish are found in Montana:

a. 56

b. 72

c. 90

d. 102

4. How many native fish species are found in Montana:

a. 19

b. 34

c. 47

d. 59

5. Which of the following is not federally threatened or endangered in Montana:

a. Mooneye

b. Pallid sturgeon

c. White sturgeon

d. Bull trout

6. According to statistics, what percentage of Montana residents fished in 2011:

a. 25

b. 33

c. 49

d. 60

7. In 2015, the most popular stretch of stream in Montana was:

a. Bighorn River—Afterbay to Big Horn FAS

b. Madison River—Hebgen Dam to Ennis Lake

c. Gallatin River—Headwaters to Spanish Creek

d. Missouri River—Holter Dam to Cascade Bridge

8. In 2015, the most popular lake or reservoir in Montana was:

a. Flathead Lake

b. Fort Peck Reservoir

c. Georgetown Lake

d. Canyon Ferry Reservoir

9. How many free public Fishing Access Sites(FAS) are in Montana:

a. 91

b. 167

c. 215

d. 335

10. How are FAS’s funded:

a. $1 from sale of each resident fishing license

b. $5 from sale of each nonresident fishing license

c. Montana State General Fund

d. www.gofundme.com

11. What is the slowest (fewest angler days) month in Montana:

a. January

b. March

c. November

d. December

12. Montana’s general fishing season runs:

a. Second Sunday in May through Sunday after Thanksgiving

b. Second Saturday in May through Thanksgiving

c. Third Saturday in May to November 30

d. May 1 through December 31

13. Which of the following is not an aquatic invasive species in Montana:

a. Elodea

b. Eurasian watermilfoil

c. Quagga mussels

d. Zebra mussels

14. According to Montana fish records, which of the following weighs the most:

a. Lake trout

b. Common carp

c. Northern pike

d. Tiger muskie

15. According to Montana fish records, which is the heaviest native fish species:

a. White sturgeon

b. Paddlefish

c. Big Mouth Buffalo

d. Channel catfish

16. How many state fish hatcheries are in Montana:

a. 6

b. 9

c. 12

d. 18

17. How many state fish hatcheries are in Flathead County:

a. 2

b. 3

c. 5

d. 7

18. In 2015, the highest number of which fish was stocked in Montana:

a. Kokanee salmon

b. Arctic grayling

c. Rainbow trout

d. Walleye

19. In 2015, highest angling pressure(resident + nonresident)was in Region:

a. 3 — Bozeman

b. 5 — Billings

c. 4 — Great Falls

d. 1 — Kalispell

20. What is the “fishing license year” in Montana:

a. January 1 through December 31

b. March 1 through end of February(following year)

c. April 1 through end of March(following year)

d. May 1 through end of April(following year)

ANSWERS: 1)b; 2)c; 3)c; 4)d; 5)a; 6)a; 7)d; 8)b; 9)d; 10)a & b; 11)b; 12)c; 13)a; 14)a; 15)b; 16)c; 17)b; 18)d; 19)a; 20)b

KEY: 18 – 20: Angler of Special Concern 15 – 17: Good guesser! 11 – 14: Need Fishful Thinking back issues Less than 11: Just get off the bus?

Source: Now You Know, published by FWP, 2017 ed.

Jerry Smalley’s Fishful Thinking column appears weekly in the Hungry Horse News.

Print Article

Read More Outdoors

Griz kills calf more than 117 miles east of Helena

October 17, 2018 at 7:32 am | Hungry Horse News Grizzly bears continue to make their march to the east of the Rocky Mountain Front. Montana Fish Wildlife and Park said a grizzly bear recently killed a calf on a ranch near Two Dot, which is 117 ro...

Comments

Read More

Fall perch fishing tips

October 17, 2018 at 7:33 am | Hungry Horse News One of the best ways to enjoy the magnificent fall colors in the Flathead Valley is to look up from a red and white bobber while casting for yellow perch. The two best times to catch perch are pre-s...

Comments

Read More

When Smalley was a 135-pound center

October 10, 2018 at 8:21 am | Hungry Horse News Initiation, game face and the Mormon Tabernacle Choir. I’m betting a dozen of my size 16 Purple Haze flies that those words have never appeared in the same sentence in the Hungry Horse News. What t...

Comments

Read More

Fifty in the Fall

October 03, 2018 at 7:44 am | Hungry Horse News The boy and I went up to Fifty Mountain a couple of weeks ago. Fifty Mountain is one of the most coveted backcountry camps in Glacier Park. From its vistas, you’re supposed to be able to count 50 mou...

Comments

Read More

Contact Us

(406) 892-2151
PO BOX 189, 926 Nucleus Avenue
Columbia Falls, MT 59912

©2018 Hungry Horse News Terms of Use Privacy Policy
X
X